Seneste nyt
Forstå din elinstallationsrapport

Forstå din elinstallationsrapport

Hvis du står overfor salg eller køb af bolig, så vil du ofte komme ud for en elinstallationsrapport. Ofte viser rapporten grå, gule og røde mærkater, som indikerer fejl og skader, som du skal være opmærksom på, men hvad viser en elinstallationsrapport helt præcist? Bliv klogere her.

Når en boligs elinstallationer gennemgås, vil vi blandt andet kigge på:

  • Eltavler
  • Elinstallationerne
  • Materiale bag stikkontakter, udtag og afbryder
  • Kontrolmålinger af blandt andet fejlstrømsafbrydere og beskyttelse mod indirekte og direkte elektriske stød

Tidligere blev fejl og mangler markeret med karaktererne K1, K2 og K3, men fra 2020 overgik systemet til det, som vi også kender fra tilstandsrapporter – nemlig farvekoder. Ved gennemgang af de førnævnte punkter vil elinstallatøren markere eventuelle fejl og skader med mærkater, som fortæller følgende:

Spørgsmålstegn – Bør undersøges nærmere

Gul (lyn) – Risiko for stød fra ulovlige installationer

Rød (flamme) – Risiko for brand fra ulovlige installationer

Forbudssymbol (cirkel med streg igennem) – Ulovlige installationer som ikke længere lever op til gældende lovkrav og/eller standarder.

Jo ældre huset er, jo flere markeringer vil du opleve, og det er ikke altid nødvendigt at hver eneste fejl udbedres med det samme. Til hvert symbol vil der oftest være en kort tekst, som forklarer problemet og du skal derfor træffe individuelle beslutninger om hvilket fejl, som der skal udbedres. Vi anbefaler altid at tage en snak med en professionel elektriker eller elinstallatør, hvis du er i tvivl.

Hvad viser elinstallationsrapporten IKKE?

En elinstallationsrapport vil ikke vise elementer, som forventes af sædvanligt slid, så længe den ikke påvirker funktionsdygtigheden. Samtidig vil rapporten heller ikke kunne vise elinstallationer, som har været utilgængelige på inspektionstidspunktet. Dette vil dog som oftest fremgå i rapporten. Brugsgenstande og hårde hvidevarer vil heller ikke indgå i rapporten, da dette ikke siger noget om selve boligens tilstand.

Rapporten vil heller ikke konkludere på om elinstallationerne er tidssvarende, blot om de er lovlige og fungerer korrekt. Afslutningsvis, vil elinstallationsrapporten heller ikke fokusere på installationer udenfor selve bygningen.

Hvor længe er en elinstallationsrapport gældende?

Ligesom en tilstandsrapport, så er en elinstallationsrapport gældende i 12 måneder fra den er udfærdiiget.

Denne type elinstallationsrapport vil kun gælde for huse og dermed ikke ejerlejligheder eller andelslejligheder. For andelslejligheder vil vi gøre brug af et andet system, som kaldes eltjek/elsyn, men vi tjekker naturligvis mange af de samme elementer.

Skal du bruge et eltjek til din andelslejlighed eller gennemgang af din elinstallationsrapport? Tøv ikke med at kontakte Demskov El for et uforpligtende tilbud.